Weer gezellig bier en wijn proeven

18 nov 2019

Let op: inclusief beschrijving van de bieren en wijnen.
Bestellen kan tot 1 december via www.manitoba.nl/winkel!

Er gaat niets boven met een leuke groep mensen heel veel verschillende smaken te proeven in een gezellig lokaal van onze scoutinggroep. Alweer voor de vijfde keer organiseerden we voor de bier- en wijnactie een proeverij.

Opnieuw hadden we Alexander bereid gevonden de wijnen in te leiden en maakte Jolanda een paar perfect bijpassende hapjes. Dit jaar lichtte Auke van “Lekker Lokaal in Leusden” in het Stamlokaal de bieren toe.

Ons doel was natuurlijk om een heel gezellige avond te hebben. Dat is volledig gelukt. De deelnemers weten nu ook welke wijn of bier ze moeten kopen, 5 mensen hebben zelfs ter plekke hun bestelling geplaatst.

Wijnen
We begonnen met de Merotto Grani Rosa se Nero Gran Cuvee Brut. Een erg lekkere binnenkomer, fris en fruitig met een stevige bubbel. De roze kleur is ook erg gezellig. Enige nadeel was dat hij nogal lekker wegdrinkt, en aan het begin van de avond is dat gevaarlijk…

Hierna dronken we de Sauvignon Blanc van Mocen, die bij voorbaat punten scoorde omdat het in een erg mooie fles zit. Niet iedereen vond de geur lekker, een beetje muf, maar als je hem proeft ben je dat weer vergeten. Fris en aromatisch met veel zuren, en volgens onze culinaire specialist heerlijk bij mosselen.

Bij de Pinot Grigio van Villa San Martino schalde meteen een “now you’re talking” door het lokaal. Een toegankelijke wijn, beetje friszuur, niet heel uitgesproken qua smaak maar wel vrij stevig. Het hapje met garnalen paste er perfect bij.

De Domaine la Colombette – Sauvignon-Muscaris had als biologische wijn meteen een streepje voor. Toch waren de meningen verdeeld. Sommigen vonden hem wat zurig en wrang, anderen vonden de smaak van mineralen juist lekker.

De Chardonnay van Domaine Montrose is zelfs lekker als je niet van Chardonnay houdt, bleek vanavond. Hij ruikt wat rokerig en smaakt fris zurig en prettig vol. “Helemaal wat je verwacht van een witte wijn”.

Bij de rode wijnen proefden we eerst de Domaine la Colombette – Puech d’Hortes. Een betaalbare makkelijke drinker, een fijn geurtje met veel eiken en rood fruit, deze wijn is gewoon goed in balans.

De Luccarelli – Rosso Puglia ziet er allereerst prachtig uit, maar de geur met van vanille. In de smaak zit wat meer tanine, maar ook een zoetje en een bittertje. Verschillende mensen hebben meteen een doosje besteld. De combinatie van uiterlijk, smaak en de prijs maakte hem de favoriete koop.

De biologische Altolandon – Mil Historias Bobal Organic is een donkere, kruidige wijn. Geen doordrinker, hiervoor moet je even de tijd nemen. “Deze met een stukje pure chocolader erbij, heerlijk”.

Bij de Felino Malbec van Vina Cobos moet je even wat zuurstof laten komen (decanteren), dat maakte hem tot de winnaar van de avond. Deze Argentijnse Malbec is zacht en warm met een beetje dropsmaak. Gezien de prijs niet een wijntje voor elke, maar perfect voor de feestelijke gelegenheden.

We rondden af met de Moscatel Reserva de Familia. “Poeh hé”. De beste rozijnen, vol van smaak, erg zoet. Hier was iedereen enthousiast over, de dessert-ideeën kwamen van alle kanten. Tip van de dag: “Als je weet dat je hiermee het kerstdiner gaat afronden, sla je het eten liever over.”

Bieren
Dit jaar waren we met een kleine, maar niet te min gezellige groep bierliefhebbers. We vinden het leuk om ieder jaar een andere lokale brouwerij te belichten en na een voorproefje viel de keuze dit jaar op de Heidebrouwerij uit Ede. De Heidebrouwerij heeft een gevarieerd assortiment lekkere bieren met mooie etiketten op de fles. Auke wist ons te boeien met zijn kennis over bier het brouwen en het proeven er van.

De Vlinderblond bleek een fris, citrusachtig, fruitig, zomers biertje. Een echte allemansvriend die makkelijk door-drinkbaar is

De Bijenblond die we daarna proefden was ook fris, maar licht moutig en met een klein vleugje honing geur. Echt een biertje om lekker van te genieten in het voorjaars- of najaarszonnetje.

De Valk IPA is een blond bier met Krachtige hopsmaak die niet overdreven is waardoor alle smaken goed tot zijn recht komen.

De Oehoe Donker is een donker niet te zoet bockbier die rijk en zacht van smaak is. Ook dit is een echte allemansvriend, maar dan meer voor de gure herfstmaanden, liefst bij een warm kampvuur. Maar een open haard of een verwarming doet niets af aan de smaak.

De Everzwijn Tripel heeft een fijn aroma en de bitterheid die je bij een tripel verwacht. Een echt lekker en stevig biertje, perfect na een lange herfst wandeling.

We sloten af met een Edelhert Donker, een smaakvolle quadrupel die je zeker niet te koud moet drinken om de smaaksensatie tot zijn recht te laten komen. Echt een bier om lang van te genieten bij het kampvuur of open haard etc tijdens de koude wintermaanden.

Na de proeverij kwamen de proevers van bier en wijn weer bij elkaar in het leidinglokaal en was het nog lang gezellig en hebben alle scouting herinneringen de revue gepasseerd.

Over Scouting Manitoba

In 2020 bestond Scouting Manitoba 75 jaar! En dat is nog maar het begin. We zijn een informele en gezellige groep.
Daarbij kennen we allerlei ceremonies, zoals het hijsen van de vlag, de eed en ons groepslied.
Wel vaak met een twist, maar dat merk je vanzelf wel. De scoutingactiviteiten die wij ondernemen zijn divers en spelen zich vooral buiten af.

Scoutinggebouw huren

Midden in het bos, tussen Amersfoort en Leusden, ligt het prachtige clubhuis van onze scoutinggroep. Het heeft een heerlijke nieuwe kampvuurkuil en biedt plaats aan groepen tot vijftig personen. Het gebouw wordt vaak verhuurd aan (sport)verenigingen en scholen, voor kampen, overnachtingen en andere meerdaagse bijeenkomsten.

Lid worden van Scouting

Scouting is een te gekke bezigheid voor jong en oud vanaf 5 jaar. De scouting-activiteiten zijn heel divers en natuurlijk afhankelijk van de leeftijd. We zijn met alle leeftijden veel buiten, in de natuur. We vinden het leuk om een vuurtje te stoken, waar we dan ook op koken. We bouwen grote boomhutten, doen aan boogschieten of lopen een speurtocht.