Wat trek je aan?

2 okt 2015

Column van de voorzittter

Als ik zaterdags op het troephuis kom, verbaas ik mij wel eens. Ik zie sommige jeugdleden schoeisel of kleding dragen die ik op scouting niet zou verwachten, kleding die weinig geschikt is voor het scoutingspel. Dat kan lastig zijn voor jou als jeugdlid, maar ook zeker voor de leiding. Leiding die zich elke week weer inzet om een goed programma te brengen. Het beste is dit te omschrijven met voorbeelden.

Het is wisselvallig weer.
Je zit nog thuis en stapt over enkele minuten in de auto om weggebracht te worden naar scouting. Je draagt je scouting uniform. Het is nog droog en je hebt geen jas aan, heb je ook niet nodig als je met de auto gaat. En als we de hele opkomst binnen blijven, en alleen met openen en sluiten buiten zouden zijn, was ‘geen jas’ ook geen probleem. Maar nu heeft de leiding een wandeltocht georganiseerd. En vlak na de opening gaat het miezeren.

Gelukkig is een scout niet van suiker, uiteraard gaat het programma door. Maar zonder jas, ben je na een uur lopen in de miezer-regen nat tot op je lijf. En dan moet je nog een eind. Scout als je bent klaag je niet, en loop je stug door. Maar leuk en prettig is anders. Het kost je energie, die je niet in plezier en samenwerking met je groepje kunt steken. De leiding probeert je op te vrolijken en vraagt zich af: heb je ervan geleerd? Denk je volgende week wèl na over wat je aantrekt of meeneemt? Wat we gaan doen tijdens de opkomst is meestal een verrassing, dus het beste advies is: wees overal op voorbereid!

naaldhakken

Na de opkomst gebeurt het wel dat ouders de leiding aanspreken, hoe het kan dat hun kind zo nat is? Blijven de scouts dan niet binnen met dit vieze weer? Eerlijk gezegd: nee! We passen best wel eens ons programma aan op de weersomstandigheden, en sommige activiteiten zijn gemakkelijk naar binnen te verplaatsen. Maar het voorbereiden van een wandeltocht, daar gaat veel tijd en moeite in zitten. Route uitzetten, route op papier uitwerken tot uitdagende tochttechnieken, nalopen: klopt het wat er op papier staat? Fouten in het routeboekje corrigeren, routeboekjes opleuken, printen, kopiëren voor alle groepjes. Zoveel voorbereiding! Zonde om af te lassen om wat spatjes regen.

Scouting gaat altijd door. Ook als het vriest of regent. Het is je eigen verantwoordelijkheid, en in het verlengde daarvan die van je ouders, dat je goed gekleed, geschoeid en toegerust naar de opkomst of een kampje komt.

Uiteraard geldt dit ook voor het dragen van een witte broek, een schattig rokje of slippers. Als je ze schoon en heel wilt houden, zijn dit geen scoutingkleren.
Goede scoutingkleding is stevig, kan tegen een stootje (voor als je eens door de takken of braamstruiken gaat), en is aangepast aan het weer. We spelen in de natuur, op ongelijk terrein. Slippers zijn ’s zomers misschien lekker luchtig, maar vergroten de kans op blessures zoals verzwikte enkels of kapotte voeten. Dat is vervelend voor jou, maar ook voor de leiding die met je bezig moet om te koelen, verbinden, etc. Iedereen heeft liever gewoon een leuke opkomst ipv ongelukken!

Gelukkig heeft het overgrote deel van onze leden en ouders wel in de gaten hoe het bij scouting aan toe gaat: degelijk schoeisel, kleding die tegen een stootje kan en altijd een jas. Is het te warm? Dan doe je ‘m uit. Een opkomst waarbij je koud wordt of nat, is geen leuke opkomst en zou de motivatie om naar scouting te gaan wel eens kunnen beïnvloeden. Dat kan en mag de bedoeling niet zijn.

Eric van Schaick
Voorzitter

Over Scouting Manitoba

In 2020 bestond Scouting Manitoba 75 jaar! En dat is nog maar het begin. We zijn een informele en gezellige groep.
Daarbij kennen we allerlei ceremonies, zoals het hijsen van de vlag, de eed en ons groepslied.
Wel vaak met een twist, maar dat merk je vanzelf wel. De scoutingactiviteiten die wij ondernemen zijn divers en spelen zich vooral buiten af.

Scoutinggebouw huren

Midden in het bos, tussen Amersfoort en Leusden, ligt het prachtige clubhuis van onze scoutinggroep. Het heeft een heerlijke nieuwe kampvuurkuil en biedt plaats aan groepen tot vijftig personen. Het gebouw wordt vaak verhuurd aan (sport)verenigingen en scholen, voor kampen, overnachtingen en andere meerdaagse bijeenkomsten.

Lid worden van Scouting

Scouting is een te gekke bezigheid voor jong en oud vanaf 5 jaar. De scouting-activiteiten zijn heel divers en natuurlijk afhankelijk van de leeftijd. We zijn met alle leeftijden veel buiten, in de natuur. We vinden het leuk om een vuurtje te stoken, waar we dan ook op koken. We bouwen grote boomhutten, doen aan boogschieten of lopen een speurtocht.