Zomerupdate 2021

9 jul 2021

Gaat het met jullie ook steeds beter nu de zomerkampen dichterbij komen en we veel corona-maatregelen steeds verder achter ons laten? Hier wel hoor. De afgelopen maanden hebben jullie de nieuwsberichten een beetje moeten missen, we wisten gewoon niet meer wat we nog konden melden. Maar met hernieuwde energie hebben we een rondje gemaakt langs de leiding van de speltakken en zij hebben ons hun leukste en mooiste verhalen van offline-opkomsten aangeleverd. Die verhalen vind je hieronder!

Rest ons niets anders dan jullie een fantastische zomer toe te wensen en als je op kamp gaat: maak het onvergetelijk! Veel leesplezier!

Elena en Mischa


Bevers // Ridder Regenboog is getrouwd!!!

Lang geleden in een land(goed) ver hier vandaan waren er ridders en jonkvrouwen in een prachtig bos aan het wandelen. Ridder Regenboog en zijn volgelingen waren opzoek naar Jonkvrouw Regenboog (de zus van Ridder Regenboog). Jonkvrouw Regenboog was de avond ervoor zoekgeraakt. Maar hoe dan en waar dan? Lang hebben ridders en jonkvrouwen in het bos gezocht naar de jonkvrouw.

Al snel kwamen zij erachter dat er een heerlijke geur van pannenkoeken in het bos te ruiken was. Deze geur was zo heerlijk dat zij besloten deze geur te volgen. Na een flinke wandeling kwamen zij een hutje tegen waar de heerlijke geur vandaan kwam. Ze keken aan alle kanten van het hutje en wat bleek…. Er stond een tafel gedekt en Jonkvrouw Regenboog zat opgesloten in een koets met een enorme stapel pannenkoeken. De jonkvrouw kon alleen gered worden als de ridders en jonkvrouwen van Manitoba al het zoete beleg wat ze konden vinden op tafel zetten. En zo kwam er stroop, chocoladepasta, suiker en nog veel meer lekkers op tafel en werd Jonkvrouw Regenboog gered. Waarna alle kinderen heerlijk pannenkoeken konden eten. Maar dit was nog niet alles. Als dank beloofde Ridder Regenboog alle kinderen uit te nodigen op zijn landgoed. Maar dan moesten zij wel oefenen om echte ridders en jonkvrouwen te worden. Door goed te oefenen met zwaardvechten, paardrijden en katapult schieten en natuurlijk werd er ook een echt schild gemaakt.

Een paar weken later hield Ridder Regenboog woord. Alle kinderen waren uitgenodigd voor een feest op het prachtige Regenboog landgoed in Baarn.
Tijdens het voorbereiden merkten de bever-ridders en bever-jonkvrouwen het al: er was iets aan de hand. Ridder Regenboog was zichzelf niet helemaal. Hij was heel erg vrolijk, bijna te vrolijk. En tijdens de feestmaaltijd kon hij er niet om heen. Ridder Regenboog is smoorverliefd!!! En wel op Keuken Prins Gijs. Bij het nagerecht vroeg hij dan ook aan de prins of hij met hem wilde trouwen. En het antwoord van de Prins was een volmondig JA!
En zo werd de avond ook nog afgesloten met een heus huwelijk tussen Ridder Regenboog en Keuken Prins Gijs. En alle bever-ridders en bever-jonkvrouwen vierden feest en iedereen leefde nog lang en gelukkig.


Online // Website heeft een up-date gekregen

In april is de website manitoba.nl vernieuwd. Design, techniek en hosting wordt volledig gesponsord door Sebastiaan van TIAAN.nl (Beukenstamlid) en met hulp van Beverleider Guy is de content verhuisd naar de nieuwe omgeving. De vernieuwde vormgeving is fris en speciaal voor Manitoba ontwikkeld en voorzien van een vleugje Scouting Nederland. Naast aandacht voor de techniek. wordt de website nu ook CO2-neutraal gehost.


Meisjes Welpen – Weekendje

Na een tof scoutingseizoen met zowel online als fysieke opkomsten, hebben de meisjeswelpen op de valreep een weekendje gehad. Boogschieten, GPS-zoekactiviteit, samenwerkingspelletjes, vuur maken, kortom een gezellig weekendje.
De meisjeswelpen hebben super veel zin om over twee weken op zomerkamp te gaan naar Apeldoorn. De leiding heeft heel veel leuks voor hen in petto.


Sponsorkliks nooit meer vergeten

Een heel leuke extra bron van inkomsten voor Manitoba is dat mensen bestellen via Sponsorkliks, waardoor wij een paar procent commissie krijgen. Dat doe je door naar www.sponsorkliks.nl te gaan, Scouting Manitoba (eenmalig) als sponsordoel te kiezen, en dan de winkel van je keuze te selecteren. Er doen echt honderden grote webwinkels mee, zoals Mediamarkt, Bol.com, Booking.com, AliExpress, Coolblue en Thuisbezorgd.

Vaak horen we dat iemand iets heeft gekocht in een webshop en zich te laat heeft bedacht dat om dat via Sponsorkliks te doen. Nu kan je dat voorkomen door de Sponsorkliks-extensie te installeren in je Chrome browser. Klik op de link en installeer de Sponsorkliks browser-extensie. Als je naar een webwinkel gaat die meedoet, ziet de extensie dat, en er verschijnt een popup of je Manitoba wilt sponsoren. Zeg je ja, dan is het geregeld. Zeg je nee, jammer voor ons maar ook goed.


Jongens welpen – Insignehelden

Hallo, Chikai hier, mijn geschreven woorden staan in de nieuwsbrief om even een verhaaltje over de jongenswelpen te vertellen. Elke zaterdag zijn we buiten bij Manitoba te vinden. Dit jaar hebben we van alles gedaan. Van fikkie stoken tot A-lopen en van frisbeeën tot Hollandse leeuwen.
Een tijd terug is er ook hard gewerkt aan insignes. De ene helft van de groep heeft geleerd hoe je het hoofd koel moet houden als je iemand moet helpen die een ongeluk heeft gehad. Ze hebben onder andere een brancard gebouwd, verbanden gelegd en veilig vuur leren maken. Zo hebben zij helemaal verdiend het EHBO insigne in ontvangst mogen nemen.

De andere helft van de groep is druk bezig geweest met het natuurinsigne. Er is thee gemaakt van verse ingrediënten, er zijn bloemen geplant en er werd heel goed gekeken naar planten en de natuur om ons heen. Wist je bijvoorbeeld dat vogelpoep heel nuttig is voor de groei van planten, er zitten allemaal goede voedingstoffen in die ze nodig hebben. De insignes pronken bij alle welpen mooi op de linkermouw van hun blouse.
Nu is het scoutingjaar bijna ten einde en is het zomerkamp al bijna daar. Wij als leiding kunnen niet wachten en kijken uit naar een gezellige week met alle welpen in Elst!


Vanuit het verenigingsbestuur

Eindelijk is het zover, we zijn als bestuur ook weer welkom rondom het scoutinggebouw van Manitoba! Een jaar lang hebben we online vergaderd met de hele groep, online overlegd met het bestuur en vanaf de zijlijn ondersteund. Dat was niet leuk, wéér ‘s avonds die laptop open, terwijl je al de hele dag via een scherm communiceert. Dat is niet het idee van vrijwilligerswerk doen bij scouting.

Maar nu mag het weer en dat bevalt goed. Enthousiaste leiding bezig zien, vrolijke kinderen horen spelen, materiaalbeheer en klusteams rond zien lopen, dat geeft energie. Een groepsraad houden waarbij we elkaar kunnen zien en zonder haperen kunnen horen is zoveel constructiever!
Het seizoen loopt tegen het eind, de speltakken bereiden zich voor op de zomerkampen, van de bevers tot de stammen.
Vanuit het bestuur willen we iedereen bedanken voor de inzet tijdens het afgelopen seizoen. Er werd veel gevraagd en gelukkig ook veel gegeven, waardoor we kunnen terugkijken op een geslaagd scoutingjaar, ondanks de beperkingen.

We wensen iedereen heel veel plezier op kamp en kijken met een positief gevoel vooruit naar een nieuw scoutingseizoen.
Saskia Blom, groepssecretaris


Gidsen – Weekendje Zeewolde

Zaterdag 19 juni vertrokken we met z’n allen naar Zeewolde. Omdat Elise nog altijd aan het genieten was van haar vakantie, hadden we naast een volgeladen aanhangwagen, ook twee extra leiding mee. Gijs en Julie hadden er natuurlijk heel veel zin in en waren dan ook in een opperbest humeur.
Al aangekomen op Zeewolde moesten we natuurlijk die (veel te zware, pff wat een zware) aanhangwagen verplaatsen, alvorens we onze tenten op konden zetten. Gelukkig is tenten opzetten voor gidsen natuurlijk geen probleem, en we waren al snel klaar voor de lunch. Een jarige werd daar verrast met cake met kaarsjes en een opgezegd verjaardagsliedje (omdat we nog steeds niet mochten zingen).

Op Zeewolde is het natuurlijk altijd lekker weer, dus werden er al snel vlotten gebouwd en te water gelaten. Na een heerlijk middagje zwemmen, vlotvaren en verschillende waterspellen, waaronder trefbal met vlotten (een eigen uitvinding waarbij het (schijn)dode gebied het water is), zaten de vlotten nog steeds verrassend stevig in elkaar en moest er hard gewerkt worden om deze weer uit elkaar te halen. Het eten bestond uit heerlijke wraps, met losse groente, sausjes, et cetera om te beleggen.

’s Avonds werd er een kampvuur aangestoken en een spannend rondje weerwolven gedaan, waarbij de leiding (verrassend genoeg 😉 ) als eerste opgegeten werd door de weerwolven. ’s Nachts begon het hard te onweren en te regenen, voor sommige gidsen super spannend en voor andere gidsen erg gezellig. Er waren weinig gidsen die daar doorheen sliepen in ieder geval.

De volgende ochtend, na het afbreken van onze tenten -die opeens gekleurde scheerlijnen bleken te hebben (bedankt materiaalbeheer!)-, werden er twee aquabubbels opgeblazen. De gidsen mochten hierin om de beurt een poging doen om over water te rennen, terwijl de gidsen die niet aan de beurt waren konden zwemmen of kletsen. Na nog een keer omkleden was het natuurlijk tijd om het laatste stukje op te ruimen, en naar huis te gaan!


Verkenners – Spic en span op kamp

Ondanks de corona hebben de verkenners dit jaar niet stilgezeten. Dit jaar hebben we bijvoorbeeld de kampkisten helemaal uitgemest en de inhoud nagelopen en schoongemaakt. Daarna hebben we de kisten uit elkaar gehaald, geschilderd en er supervette logo’s op gespoten.
Wij zijn na de lockdown natuurlijk meteen op weekend gegaan. Na een jaar lang geen weekenden was het nodig om alle scouting-skills weer eens uit de kast te trekken.

We hebben een mooi stuk gefietst op gps, de tenten weer eens uit de zakken getrokken, gekookt in de dutch ovens, gebakken eieren gegeten en natuurlijk een supergezellig weekend gehad.
Voor zomerkamp fietsen wij van Fort bij Vechten naar scoutcentrum Rotterdam. De leiding heeft een fantastische week voorbereid met mooie fietstochten, supervette activiteiten, uitdagingen, mooie herinneringen en vooral heel veel gezelligheid. Wij hebben er zin in.


Sherrows // Boomhutweekend

Toen bleek dat we na (veel te!) lange tijd eindelijk weer een weekend mochten houden, hebben de Sherrows die kans met beide handen aangepakt. Om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten, begon het weekend vrijdagavond al. Voor de eerste nacht zijn er hangmatten, bivakjes en tenten opgehangen/opgezet.

Voor de 2e nacht moest de slaapplek nog gemaakt worden; in de vorm van een ‘boomhut’. Dat uiteraard op de echte Scouting manier, dus alleen met piobalken en touw. Na een hele dag bouwen was het eindresultaat een 3 laags hangmattenhotel tussen de bomen.
De opgestookte energie werd ‘s avonds aangevuld door een broodje pulled chicken, opgegeten aan onze gepionierde eettafel. Om het feestje helemaal compleet te maken zijn er een beamer en speakers de hut in gehesen, om de avond in te gaan met een film.
De muziekinstallatie bleek ook een unieke manier om ‘s ochtends te laten horen dat scouting weer aanwezig is, met een aantal vreemde blikken als gevolg 🙂 (lees: hond uitlaten met een ambiance van Rammstein, Volbeat, Mooi Wark enz.)

Over Scouting Manitoba

In 2020 bestond Scouting Manitoba 75 jaar! En dat is nog maar het begin. We zijn een informele en gezellige groep.
Daarbij kennen we allerlei ceremonies, zoals het hijsen van de vlag, de eed en ons groepslied.
Wel vaak met een twist, maar dat merk je vanzelf wel. De scoutingactiviteiten die wij ondernemen zijn divers en spelen zich vooral buiten af.

Scoutinggebouw huren

Midden in het bos, tussen Amersfoort en Leusden, ligt het prachtige clubhuis van onze scoutinggroep. Het heeft een heerlijke nieuwe kampvuurkuil en biedt plaats aan groepen tot vijftig personen. Het gebouw wordt vaak verhuurd aan (sport)verenigingen en scholen, voor kampen, overnachtingen en andere meerdaagse bijeenkomsten.

Lid worden van Scouting

Scouting is een te gekke bezigheid voor jong en oud vanaf 5 jaar. De scouting-activiteiten zijn heel divers en natuurlijk afhankelijk van de leeftijd. We zijn met alle leeftijden veel buiten, in de natuur. We vinden het leuk om een vuurtje te stoken, waar we dan ook op koken. We bouwen grote boomhutten, doen aan boogschieten of lopen een speurtocht.