Beukenstam

Een nieuw jaar, dus tijd voor een frisse start: een winterbivak.

Al was de ergste kou de dagen ervoor al geweest. Diverse dappere beuken hadden hun tentje op het kampterrein van Austerlitz opgezet om de nacht
en de kou te trotseren. Maar tot die tijd was het juist heerlijk warm, want wat hebben we toch een goddelijke tent: onze jurt met kampvuuroptie. Er werd volop gekakeld, geconsumeerd en gelachen. Ondergetekende (die heus ook vaak in een tent slaapt) ging deze keer aan het eind van de avond lekker thuis in haar warme, zachte bed slapen met op de weg naar huis heerlijke bipsverwarming. Een tiental (ik heb ze niet nageteld) beuken echter, waren de bikkels die bleven overnachten.

vastgevroren puzzelstukje

De volgende dag voegden extra beuken zich toe voor het dagprogramma: via gps puzzelstukjes zoeken, die uiteindelijk samen 9 recepten zouden vormen om er een paar van te kunnen gaan maken in de middag. In tweetallen gingen we op jacht. Puzzelstukjes waren te vinden ín een prullenbak, onder een dak, onder een steen bij een kraantje, in een fles onder een struik, in een fles in een boom, etcetera. Een van de puzzelstukjes liet zich wel vinden, maar niet meenemen: vastgevroren (het was toch echt winter), maar Marco en ik lieten ons niet kennen. Een boomstam schoppen, andere gebruiken als hefboom (ook verwijzend naar boomstammen, niet naar een van ons) en hopseflops: daar kwam het puzzelstukje alsnog vrij. Ja, we wilden écht wel eten die avond! Alhoewel de recepten niet helemaal compleet waren, konden we wonder boven wonder toch gaan koken en bakken. De recepten bleken ook gewoon op papier beschikbaar te zijn; wie had dat gedacht…

Honing-kruidkoek (die na de bivak overigens meteen door dezen en genen opnieuw en met succes werd gemaakt), duveltjesvlees, pilav met kikkererwten en perzik en chocolade cake, allemaal in de Dutch oven en allemaal gelukt. Behalve dat de geroosterde wintergroenten alleen gesneden waren en daarna onder de vergeten groenten vielen en niet meer aan het roosteren toe kwamen.

Loopt het water jullie in de mond? Tegen de prijs van een leuk dansje willen we die recepten heus wel beschikbaar stellen. Na een geslaagd weekendje, op naar weer een jaar met gezellige, aparte, uitdagende, speelse of wat-dan-ook opkomsten.

Groetjes Lianda, namens de bevroren (op de foto, niet door de kou) beuken.