Lintjesregen bij Manitoba

Manitoba draait 100% op vrijwilligers. Elke week zetten tig mensen zich in voor onze mooie groep. En dat verdient sowieso waardering!
Soms wil je iemand die zich uitzonderlijk inzet voor de groep of al heel lang vrijwilligers is, extra laten blijken hoe blij we daarmee zijn. Bij scouting kun je dat doen met de waarderingstekens van Scouting Nederland.
In maart 2023 deed de werkgroep Waardering daarom een oproep om Manitoba vrijwilligers voor te dragen voor een waarderingsteken van Scouting Nederland. Daar kwam flink wat reactie op! De werkgroep maakte er werk van (het werkt net als bij koninklijke lintjes met voordracht, aanvraag, criteria en referenties, dus een hoop gesprekken, uitzoekwerk en administratie!) en op 6 januari werden vijf van onze kanjervrijwilligers extra in het zonnetje gezet:

Marcus Huster ontving een Gouden Oehoe voor zijn jarenlange inzet als (bege)leiding en materiaalbeheerder bij Manitoba en als landelijk vrijwilliger bij de Kano HIT en Gilwell Ada’s Hoeve. 

Rein: “Marcus, je bent een regelaar en een ritselaar. Je deed op eigen initiatief een aanvraag bij stichting de Boom voor een jurt, met alles erop en eraan. Die hebben we gekregen en sindsdien gaat die tent met alle groepsweekenden en grotere kampen mee. We hebben ook bijna 10 jaar lang gratis gekookt op restjes campingaz die je meebracht uit Doorn. Je bent een enorme netwerker: waar je ook komt, wat je ook wilt, altijd heb je wel ergens iemand die je ergens van kent, van sleutelmakers tot oude adel op wiens landgoed we dan mochten kamperen.” 

Op Manitoba verstoken we jaarlijks zo’n 12-15 kuub hout. Marcus heeft met Stichting de Boom geregeld dat we in ruil voor natuurbeheer werkzaamheden in de hakhoutbosjes van de Schoolsteeg, het hout dat daarbij vrijkomt mogen houden. Dus dat doen we ieder jaar met de verkenners en gidsen, en Marcus regelt dat alles gezaagd en vervoerd wordt. Rein: “Je bent een verenigingsmens, net niet verwekt op Manitoba, maar zeker getogen hier. Je bent van de gezelligheid: bij het vuur, in de bar, en je sluit regelmatig als laatste af. Je bent eigenzinnig, soms wat eigenwijs, je hebt altijd belangstelling voor de ander, altijd Manitoba voor ogen, altijd het beste eruit willen halen voor een mooi en krachtig scoutingspel. Je hebt ‘m heel erg verdiend.”

Rein van Goor ontving een Gouden Vos voor zijn inzet als groepsbegeleider bij Manitoba, zaagcompagnon van Marcus in de Schoolsteeg, kookstaf bij welpenkampen en als landelijk vrijwilliger bij de kano HIT in Ommen. 

Saskia: “Samen met Evert en ook met Wouter ben je al jarenlang kookstaf bij een zomerkamp. Veel kinderen kennen je het beste als Peppi. Of Kokki. 🙂
Daarnaast ben je al jarenlang vertrouwenspersoon bij Manitoba, samen met Trudy. Het is van groot belang dat jullie deze taak vervullen, zodat kinderen, ouders en leiding in vertrouwen met iemand kunnen praten.

En misschien nog wel het belangrijkste van alles: je hebt een luisterend oor voor iedereen. In je jaren als groepsbegeleider is dit een waardevolle eigenschap geweest, maar nog steeds weten veel mensen je te vinden. Als blijk van waardering ontvang je vandaag de Gouden Vos.”

 

Rik Dijkstra ontving een Gouden Vos voor zijn inzet als verkennerleiding, Sherrowbegeleiding, team leidinglokaal, als lid van het onderhoudsteam en voor zijn enorme inzet om het buitengebied van Manitoba bij te houden en op te knappen. Rik is iedere zaterdag op Manitoba te vinden, hij is erg behulpzaam en weet altijd wel een oplossing als die gezocht wordt.

Het buitengebied ziet er fantastisch uit sinds hij er zijn projectje van gemaakt heeft. Zo werd alle bestrating opnieuw gelegd. Kwam er een extra terras en maakte hij de grote picknickbanken (met hout dat Marcus geregeld had) waar je met een hele speltak kan zitten. Wordt het gras onderhouden of weer deels aangeplant. Manitoba is zelfs in het bezit van een heuse bloemenborder, omdat hij met tegels die uit een tuin kwamen aan de slag is gegaan. Hij is altijd voor Manitoba bezig. Rik heeft deze Gouden Vos meer dan verdiend.

 

Joey Drenthe ontving een Gouden Vos voor zijn inzet als verkennerleiding, als lid van het onderhoudsteam en voor zijn enorme inzet om het leidinglokaal draaiende te houden. 

Bij alle zojuist genoemde buitengebied klussen was hij waarschijnlijk ook aanwezig. Tegels sjouwen, straten, bouwen. Als lid van het SOD klust hij wat af. Daarnaast is het leidinglokaal zijn projectje. Het leidinglokaal is bedoeld voor de leiding en alle andere 18+ vrijwilligers. Het is een ruimte om samen te komen en bij te kletsen. Een ontmoetingsplek die eenheid brengt in onze vereniging. Joey beheert de kas en het betalingssysteem, hij doet alle boodschappen, zorgt dat het lokaal netjes blijft en dat iedereen zich welkom voelt. Regelmatig staat hij op een doordeweekse dag op Manitoba alles netjes te maken. Je hoort hem hier overigens nooit over. Wanneer er hulp nodig is ergens binnen de vereniging staat hij er altijd. Joey is iemand waar je echt op kunt bouwen. Ook voor hem een heel erg verdiende Gouden Vos.

 

Richard de Ruig ontving een Gouden Oehoe voor zijn inzet bij Manitoba als leiding, praktijkbegeleider, lid van het onderhoudsteam en stichtingsbestuur, in de regio als trainer en ontwikkelaar voor de Scouting Academy en landelijk o.a. als HIT-coördinator in Harderwijk, vrijwilliger bij Scouting Landgoed Zeewolde en TOES (Team Opbouw Evenementen Scouting). 

Saskia: “Bij Manitoba houd je je onder andere bezig met het onderhoud van het gebouw en daar zijn wij als scoutinggroep heel erg bij gebaat. Want zolang alles goed onderhouden is en functioneert, dan sta je daar als gebruiker niet bij stil. Maar als er ergens iets lekt, de verwarming het niet doet, de wc niet meer doortrekt, dan zijn we als groep heel blij dat er een onderhoudsteam aanwezig is, dat daarmee aan de slag gaat. Je doet dat niet alleen, gelukkig zijn er meer betrokkenen, maar deze keer zetten we jou in het middelpunt. Als dank ontvang je vandaag de Gouden Oehoe.”