Groepsweekend 2022 in Zeewolde

Traditiegetrouw vlogen de oudste leden van de speltakken over naar hun volgende speltak tijdens het groepsweekend. Dit jaar was het groepsweekend op het Scoutinglandgoed Zeewolde, alwaar we kampeerden met zo’n 120 jeugdleden en vrijwilligers. De weersvoorspelling was een stuk natter dan het actuele weer, gelukkig!
Op vrijdag rond 17u schuilden we tijdens het inpakken van de aanhangers voor de laatste piekbui en daarna gingen we, op weg naar Zeewolde. Slaaptenten opzetten voor deelnemers, keukentent opbouwen en inrichten. Iedereen die uit school of werk kwam druppelde in de loop van de avond binnen en zocht een klus. Om 22u zaten we geheel volgens planning samen rond het kampvuur voor de briefing. Het was intussen donker toen we bezoek kregen van een wel heel brutale vos. Hij was duidelijk kampeerders gewend, wist goed de weg naar de keukentent en was niet snel bang. Joeg je ‘m weg, dan ging hij een klein beetje terug en wachtte af wat je verder ging doen. Rende je achter ‘m aan, dan rende hij in een nèt iets hoger tempo voor je uit. En staakte je de achtervolging? Dan bleef de vos ook staan en liep achter je aan terug naar het vuur. Hij bleek ook ontdekt te hebben dat je op goed geluk tegen tentflappen aan kunt lopen om binnen te komen en lekkere leren schoenen te stelen. En ‘s avonds bij het kampvuur met de jeugdleden liet hij zich ook even zien! Een bijzondere ontmoeting.

Nieuw was dat de beukenstam dit keer het hele weekend van de partij was en dat kwam goed uit, want er waren genoeg helpende handen nodig voor alle spellen. Ook was de beukenstam gevraagd het overvliegen te organiseren.

De organisatie had gekozen voor het thema De Vier Elementen. De bevers waren aarde, de scouts vuur, de sherrows water en de rest lucht. Alle overvliegers moesten iets met hun element doen voordat ze onder de poort van hun nieuwe speltak door mochten glijden: bevers een zandkasteel bouwen, welpen vuur maken, scouts precies de goede hoeveelheid water meenemen op de obstakelbaan en sherrows en stam reuzenbellen blazen.

Ook de rest van het weekend werden er allerlei spellen gedaan met het verzamelen en compleet maken van elementen. Uiteraard met het risico getikt te worden en je handelswaar kwijt te raken.

Ons kookteam verwerkte weer enorme hoeveelheden courgette, paprika, knoflook, kip, tomatensaus, wortel en zo nog wat ingrediënten in ‘De Pan’ tot een heerlijk rijstgerecht. Terwijl iedereen zat te eten stonden op ongeveer alle branders pannen met water op, zodat we direct door konden met de afwas volgens een geniaal systeem: 3 grote bakken heet water, waarvan de eerste twee met zeep. Bak 1 voorspoelen, bak 2 afwassen, bak 3 zeep afspoelen. Afdrogen en klaar is kees.

De bevers hielden hun eigen kampvuur en gingen daarna lekker naar bed. De rest arriveerde wat later in de kampvuurkuil om lekker liedjes te zingen en gek te doen. De verkenners wilden graag de kabouterdans doen en vroegen Mika erbij en ook de gidsen deden een dansact op het podium. Daarna volgde er voor de scouts nog een avondspel en voor de sherrows een dropping.

De zondag startte mistig. Heeel mistig. Maar langzaam werd het warmer, loste de mist op en eindigden we het ontbijt in het zonnetje. Waarna alle speltakken een laatste spel deden. Aan het eind van het weekend maakten we nog een groepsfoto en toen zat het er weer op!