Pasen? HIT!

Elk jaar met Pasen zijn er op verschillende plekken in Nederland superleuke scoutingactiviteiten te doen waar je individueel of als koppel (of troppel) voor kunt inschrijven.

Het hele evenement samen heet de HIT (Hike, Interessekampen, Trapperskampen).

Leden van Manitoba streken dit jaar neer bij verschillende HIT activiteiten, als deelnemers en als staf. Hieronder een greep uit de verhalen die bij de redactie bekend zijn.

HIT Harderwijk

Richard (SOD) en Mischa (Beukenstam) waren te vinden in het C-team van HIT Harderwijk, Richard als algemeen coördinator van alle HIT activiteiten in Harderwijk en Mischa als kookstaf voor het C-team, mediateam en werkstam.

Met Frédèrique (van de sherrows) als sous-chef en Lonneke (Beukenstam) als secretaresse.

Astrid, Sandra en Willemijn (gidsen) waren in Harderwijk als deelnemer van de L.A.R.P. HIT. LARP staat voor live active roleplaying en is een hobby op zich waar je je dusdanig in kunt verliezen dat je geen tijd meer overhoudt voor scouting. Maar het ís ook te combineren dus 🙂

Deze HIT activiteit baseerde zich op de fantasiewereld van Harry Potter. Bij aankomst zetten deelnemers hun tentjes op, waarna ze een brief kregen van Benny de Huiself: een uitnodiging voor de Nederlandse toverschool Ravensbosch. De toverschoolleerlingen kregen les in astronomie, toverdranken, spreuken en duelleren.

Uiteraard werd er dat weekend zwerkbal gespeeld en nog een heleboel andere gezellige dingen. Zo leuk, dat de meiden in de meivakantie nóg een keer gingen kamperen! Met kinderen uit Zaltbommel, Vlaardingen, Deventer en Utrecht, die ze leerden kennen bij de LARP HIT.

 

HIT Heerenveen

Floor (sherrows) ging naar De Grijze Jager HIT in Heerenveen. Naast zelf koken en het versieren van een wandelstok werd er uiteraard nog boog geschoten. Het leukste was het bijlwerpen. Motto: vertrouw op je mantel.

 

HIT Mook

Ook voor volwassenen zijn er interessekampen tijdens de HIT.

Mika (verkennerleiding) nam deel aan het MPSE Bushcraft kamp (MPSE  staat voor most primitive scouting experience). Mika’s samenvatting van dit weekend: ‘met primitieve spullen het je zelf zo gemakkelijk mogelijk maken’. Bijvoorbeeld: wel pannen, geen gastel. Wel bivak, geen tent (Mika sliep onder een zeiltje).

Als je leuke gadgets had mocht je die meenemen, zoals een lichtgewicht eenpittertje, een compacte perculator, een pannensetje. Een greep uit de activiteiten: een eigen lepel uit hout gesneden, geleerd hoe je een gans slacht en er stoofpot van maakt.

Marco, Like en Lianda (beukenstam) gingen voor MPSE Knife making. Marco: “Oftewel van een mes met een blok hout eraan een mooi handvat maken en ook zorgen voor een perfect passende leren schede.

Deze 18+ activiteit betekende lange dagen met raspen, vijlen, schuren, snijden en naaien. Maar dat kan allemaal gelukkig terwijl je gezellig met de andere scouts kletst. Oftewel een zeer gezellig weekeinde waar we een mooi mes aan over hebben gehouden.”

Onder de vlag van HIT Mook was er ook nog een buitenlands kamp: Shere Khan (meisjeswelpenleiding) deed mee aan het Exit Dilemma in de Duitse Eiffel. Een hike met veel leuke originele routetechnieken, waarbij alles draaide om het dilemma (geen spoilers). Mooie routes door prachtige natuur en heel gevarieerde en leuke posten.

HIT Ommen

Kayth (gidsen) was deelnemer bij de Fire & Food HIT. Ze had zich opgegeven omdat ze wel van lekker eten houdt. Wat dat betreft niks te klagen. Er moest alleen wel eerst voor gewerkt worden!

Boodschappen doen in het dorp, een rondleiding bij de molen en daar meel kopen voor het brood dat ze de volgende dag zelf gingen bakken. Workshops over houtsoorten, kloven en hakken, vuur maken, eetbare planten en tondeldoosjes maken.

Maar als je Kayth naar haar HIT ervaring zou vragen, denk ik dat ze de vriendschap op het eerste gezicht met twee andere meiden zal noemen: “het was net alsof we elkaar al jaren kenden!” en waarmee ze ‘s avonds bij zonsondergang nog even ging pootjebaden (lees: kopje onder) in de Vecht. Bibberend omkleden bij een temperatuur van rond de 4 graden en daarna met de nieuw gemaakte vriendinnen lekker bij elkaar kruipen en opwarmen bij het vuur.

Elena (beukenstam) was staf bij de Fire & Food HIT en was verrast over hoe goed alle recepten lukten. De deelnemers en ouders werden ontvangen met verse, op houtvuur gebakken stroopwafels, jumm! De eerste avond bakten we zelfgemaakte pizza’s in de houtgestookte oven. ‘s Ochtends brooddeeg kneden en lunchen met vers, zelf gebakken brood uit de Dutch Oven.

De tweede dag werden er allemaal verschillende voor- en hoofdgerechten gemaakt: worstenbroodjes, gevulde eieren, poffertjes, broodrolletjes, tortilla, lasagna, gestoomde vis en vega stoofpot. Alles op houtvuur, zelfs de popcorn!

En dan waren er nog een heleboel stafleden van Manitoba in Ommen voor de Kano HIT. Marcus, Rein, Robert en Harm-Jaap vormden het organisatieteam en Eric, Joey, Rik, Susanne, Veerle, Caroline, Berber, Daniël S, Sebastiaan en Rob waren mee als kookstaf, postbemanning en werkploeg.

Met 36 deelnemers in de sherrowleeftijd een flinke club die startte ergens tussen Enter en Wierden, om vanaf daar in drie dagen zo’n 42 km de Regge af te peddelen naar Ommen. Onderweg waren er uitdagende posten en opdrachten: vanuit je kano via obstakels de brug op klimmen en aan de andere kant via een net weer in je kano landen; met een kabelbaan een precisie sprong maken naar je maatje in het midden van de rivier; catamaran-kanoën en een drijf-in barbecue: op het water je hamburger klaarmaken.

Krijg jij van al deze leuke verhalen ook zin in avontuur? Zet dan HIT 2023 alvast in je agenda: 7-10 april. Vanaf begin januari kun je op hit.scouting.nl vinden wat voor leuke activiteiten er door het hele land te doen zijn en eind januari – begin februari start de inschrijving. Veel plezier alvast!