Van het bestuur – De grote schoonmaak 

Drie keer per jaar krijgt het stichtingsbestuur de kriebels, dan maken we met elkaar het hele gebouw schoon. De reden hiervoor is dat ons gebouw verhuurd wordt. Met de inkomsten daarvan betalen we de kosten en onderhoud van het gebouw. Elke zaterdag is er sowieso corvee, waarbij de leiding zorgt dat alles netjes wordt achtergelaten, maar voor de verhuur gaan we nog net iets verder.
Om het zo fijn mogelijk te maken om bij ons te overnachten, schrobben we drie keer per jaar extra goed de toiletten, gangen en de keuken. De ramen worden gezeemd en de putjes in de douche worden schoongemaakt.
Daarvoor hebben we de hulp van ouders hard nodig. Terwijl de leiding zich over de kinderen ontfermt maken we met een aantal ouders schoon.
Behalve dat het voor de verhuur nodig is, willen we ook de leiding wat ontlasten. Die zijn namelijk al elke zaterdag druk in touw om de opkomsten te organiseren. Dan is het heel fijn om met een groepje ouders aan de slag te gaan en te zorgen dat de boel weer blinkt. Het mooie van schoonmaken bij Manitoba is dat je altijd eer hebt van je werk en je nooit hoeft af te vragen waar je het voor doet.
Er wordt gezorgd voor gezelligheid, koffie, thee en koek en we doen ook ons best voor een beetje zon.
Mocht je nou volgende keer weer een oproep zien om te helpen met de schoonmaak, kom dan ook! Goed voor de verhuur, én als ondersteuning voor de leiding.
Stichtingsbestuur Manitoba
Lees onder de foto’s verder voor een Grote Schoonmaak – insiderverslag van een beverouder!

De Grote Schoonmaak door de ogen van een insider

Ook als kersvers Bevervader zonder scoutingverleden is zo’n eerste jaar van je kind bij Manitoba een grote ontdekkingsreis vanaf de zijlijn. Kampen, spelletjes, liedjes, buitenaardse wezens die weer naar huis moeten – het wordt allemaal vrolijk gedeeld zaterdagmiddag, op weg naar huis. Maar ook “De Grote Schoonmaak” van eind maart was nieuw voor mij. Natuurlijk, ik snap dat het handig is om een gebouw schoon te maken en als ik zie hoeveel intensief de leiding van de speltakken elke week bezig is voor de kinderen een leuke opkomst te verzorgen, was het al een no-brainer om een ochtend met bezems, zeep en lappen iets terug te doen voor de vereniging. Maar wat ik niet wist, is dat de grote schoonmaak ook zorgt dat Manitoba verhuurbaar is. Dat levert de vereniging veel inkomsten op, wat de contributie drukt en scouting toegankelijker houdt voor iedereen.
Maar naast belangrijk, was het vooral een heel gezellige ochtend. Met een groep van ongeveer 12 ouders, verdeelden we de ruimtes. Met z’n vieren pakten we bijvoorbeeld de keuken aan. Alle pannen en borden uit de kastjes, vet van de afzuigkap verwijderen, begeleid door een enthousiasmerende playlist en onderbroken door een goed getimede koffiepauze in het zonnetje met een uitgebreid assortiment aan koekjes. Het oude adagium over vele handen deed opgeld. Op 24 juni is er weer een grote schoonmaak en ik hoop dat we dan weer met een flinke groep aan de slag kunnen!
Chris Mooiweer