Nog meer kort nieuws!

Van onze voorzitter

Kimberley Kaizer, Voorzitter

De lente is op dit moment volop bezig de natuur een nieuwe kleur en geluid te geven.

Een tijd dat het heerlijk is om buiten te vertoeven en waar kan dit beter dan op Manitoba? 

Het lijkt allemaal weer vanouds wanneer je op zaterdag op Manitoba bent. Speltakken bezig met een grote diversiteit aan activiteiten. Corona lijkt heel ver weg en dat is genieten. We kunnen zelfs al uitkijken naar zomerkampen zonder maatregelen. Geen kampbubbels, lekker zingen bij het kampvuur, ouders die weer kunnen helpen met opruimen en schoonmaken, kortom genieten als vanouds.

Als je zo rondloopt op de groep kan het niet zijn ontgaan dat er veel ontwikkeling in en rondom het gebouw is. Vers schilderwerk, lambrisering, duurzaamheid in de vorm van lampen en prachtige picknicktafels. Een zeer opgeruimd leidinglokaal, 120 bezette touwen, kortom we zijn weer volop in bedrijf. 

Alhoewel we gedwongen uit de verbinding zijn geweest merk je steeds weer dat “het samen” elke keer weer overwint. Samen op groepshike, samen een Manifam, BBQ en feest geven, samen 31e worden op i-scout, samen voor elkaar. Het is altijd bijzonder om te zien hoe snel activiteiten worden opgebouwd en afgebroken. Je voelt het samen iedere keer als de hele groep op de hurken gaat zitten en er een luid groepslied klinkt. 

Dat samen is waar ik zo ontzettend trots op ben, op mijn scoutingclubbie Manitoba.

Kimberley


Oudervertegenwoordigers, wat zijn dat eigenlijk?

Af en toe zie je de term binnen Manitoba langskomen: oudervertegenwoordigers. Maar wat doen deze mensen en waarin vertegenwoordigen zij de ouders eigenlijk?

Scouting Manitoba is een vereniging. En binnen een vereniging hebben de leden invloed op het gevoerde beleid. Elk lid moet hiervoor op de één of andere manier toegang hebben tot de ledenvergadering (groepsraad).

De leden van onze groep zijn echter voor een groot deel minderjarig. Daarom nemen de ouders, hun wettelijke vertegenwoordigers, die invloed in hun plaats over. Hiervoor is er voor elke speltak een afgevaardigde; een gekozen oudervertegenwoordiger.

Zij vergaderen mee in de groepsraad en zijn – naast de leiding – aanspreekpunt voor de andere ouders. Daarnaast helpen de oudervertegenwoordigers binnen Manitoba met het afvoeren van het gescheiden afval.

Ik ben op dit moment de oudervertegenwoordiger voor de Sherrows. Wil je weten wie bij de speltak van jouw dochter/zoon de oudervertegenwoordiger is, vraag dit dan even aan de leiding.

Voor de jongenswelpen zijn we op dit moment nog op zoek naar een oudervertegenwoordiger. Lijkt het je leuk om wat meer op de hoogte te zijn van wat er allemaal gebeurt binnen Manitoba, mee te praten en namens de welpen je stem te laten horen? Neem dan contact op met de leiding, of mail naar oudervertegenwoordigers@manitoba.nl

Ivette


Touwen bezet kort na bevrijdingsdag

Op 5 mei vierden we onze vrijheid, op 6 mei bezetten we onze touwen.

Er zijn altijd touwtekorten bij zomerkampen, want touwen slijten in gebruik. En we gebruiken ze vaak. Dus er werd nieuw touw besteld, wat nog omgetoverd moest worden naar heus piotouw.

Hier maakten maarliefst 21 vrijwilligers een leuke avond van. Marcus en Eric gaven de vrijwilligers instructies.

Een kuil touw is 220 meter.

Vier kuilen touw werden in stukjes van iets meer dan 7 meter gesneden tot ruim 120 stuks piolijn. Uit één kuil dikker touw werden circa acht spanlijnen gemaakt.

Een touw bestaat uit meerdere strengen. Als je het op maat snijdt en daarna niks doet, zullen de uiteinden gaan rafelen. Dat knoopt niet prettig, je wilt graag een mooi strak uiteinde aan je touw. Daar is een trucje voor: touw bezetten.

Om een touw te bezetten omwikkel je de uiteindes met garen, zodat het touw, wat uit meerdere strengen bestaat, niet meer kan rafelen. Natuurlijk moet je het garen ook weer goed vastzetten. De knoop die je hiervoor gebruikt wordt o.a. takeling genoemd.

In de nieuwe onderlijnen (de dikste touwen die we hebben) werden ogen gesplitst. Een klusje dat zelfs als iemand het voordeed nog lastig bleek!

Rond half 10 was de klus geklaard. De bezette uiteindjes worden as we speak nog geverfd, zodat het niet loslaat als het vochtig wordt. Rood voor piolijnen, blauw voor spanlijnen. Voorlopig hebben we weer voldoende touw op voorraad!