Terugblik op de zomerkampen van de speltakken

Onze speltakken verspreidden zich tijdens de zomerkampen van Harderwijk tot in Zuid-Korea. Nieuwe avonturen, ontmoetingen en herinneringen voor het leven kwamen tot stand. Hierbij een kort verslag van alle speltakken.

Hieronder de miniverslagen van:


De Sherrows

Ons zomerkamp in Tjechië is al weer een tijdje geleden: we missen de snelle plaspauzes tijdens de reis, je leeftijd bij elkaar kakken en kevers tellen op het Shrek-toilet. Een verfrissende duik in de rivier, poedelen in de beek en een warme douche in Praag. De zon op je benen, een 35km lange bergtocht of de muggen en knutten die ze kietelen.

Het leeggelopen matje, de snelle tuk in de bus en met zijn allen in een giga-bed slapen. Lekker bubbelend water uit de supermarkt, gekoeld bier, een fris uit het beekje en een overdosis koffie. De bakplaat vol met Peppa Big, zelf gehamerde schnitzels, een machtige lasagne en pasta met noodles op de begeleidingkamer. Een avondje door de stad struinen, knapperend kampvuurtje en een glamourreus gala op de kasteeltoren. Vol verwondering door het koninklijk paleis gaan, omgekeerd dobberen in de kano en door de boomtoppen naar de toren-glijbaan.

Konden we maar weer terug naar de gezelligheid, gave activiteiten en fantastische ervaringen van de Sherrows in Tjechië!


Meisjeswelpen

De meisjeswelpen reisden af naar Emmen, met als thema ‘Tocht met Toad’ (Super Mario). Het idee was dat de meiden Super Mario muntjes gingen verdienen met activiteiten, spelletjes en zoekopdrachten en zo verschillende routes konden kopen. Maar ook vooral: één week lang spelen en herinneringen maken met vriendinnetjes, wat wil je nog meer? Nou ja, naar het zwembad en naar Wildlands natuurlijk! En dat deden ze ook.

De hike, een dagje zelf koken, knutselen en de bonte avond maakten de kampweek in het verre Oosten compleet. Vermoeid, maar voldaan kwamen ze weer op ons Manitoba clubhuis aan. Niet alleen voor de kinderen is het even terugschakelen naar het ‘normale’ leven, maar ook voor de leiding. Het hele seizoen zijn ze bezig geweest met het organiseren van het zomerkamp en dan zit het erop. Op naar het volgende zomerkamp! Op weg naar nieuwe avonturen.


Verkenners

Het zomerkamp van de verkenners is al weer een tijdje geleden, maar nog lang niet vergeten. Het gezellige sfeervolle zomerkamp vond plaats op het Scouting Labelterrein het Naaldenveld in Bentveld (bij Zandvoort) met als spetterend thema: ‘games’. Naast scouting activiteiten zoals de hike, reisden de verkenners ook af naar het Aqua Mondo zwembad in Zandvoort.

De kampweek heeft geleid tot mooie avonturen en eeuwigdurende broederschap tussen de verkenners. Jong geleerd is oud gedaan en daarom hebben zij alvast hun snorren laten staan!


Bevers

Tijdens ons supertoffe zomerkamp in Hilversum hebben we een gekke bibliothecaris ontmoet. Hij vertelde ons dat de sprookjeswereld helemaal in de war was. Gemene slechteriken hadden bladzijden uit het sprookjesboek gestolen en wilden zelf de helden zijn. Gelukkig waren de bevers er om te helpen!

Tijdens het kamp hebben we samen de sprookjeswereld weer op orde gebracht. We hebben bladzijden gevonden en de slechteriken gevangen genomen. We hebben zelfs Shrek geholpen om zijn foto terug te vinden en de sprookjes te redden. Uiteindelijk hebben we een gemene heks verjaagd met bellenblaas en het avontuur afgesloten met een feestmaal. Het was een superkamp vol spannende sprookjesavonturen!


De Bisonstam

Ook de BisonStamleden hebben een wilde week gehad. Met z’n allen vertrokken we naar het Oosten, op naar Polen. Na twee dagen kwamen we in het donker aan op onze camping. Tentjes opgezet en heerlijk getukt, om er de volgende dag achter te komen door wat voor spannende kleine weggetjes we met een busje en een aanhanger gereden waren.

Spontaniteit, shots en sorry, dat waren de woorden die dit zomerkamp beschrijven. Polen heeft enorm veel indruk op ons gemaakt. Bij Auschwitz waren we allemaal toch wel even stil. Dat was de avond daarvoor wel anders maar daar hebben we het niet over xoxo

 


Gidsen

Het zomerkamp van de gidsen (in Harderwijk) zat dit jaar vol feestdagen. In onze zoektocht naar de kerstman hebben we onder andere Pasen, Valentijnsdag, Holi en Sinterklaas gevierd. Pannekoeken met holi-kleurstof en een bezoek aan het Klimbos maakten de week compleet.

Naast al het feest waren er ook momenten waar we iets minder graag aan terugdenken: de eerste en laatste kilometer van de hike, een moment van vermoeidheid of ruzie. Maar dan was er daarna altijd weer gelach, een toiletgebouw met live muziek of natuurlijk het Wilhelmus om van dit kamp een onvergetelijke belevenis te maken waar we met een gevoel van trots en weemoed aan terugdenken…


Jongenswelpen

Tijdens het zomerkamp met het muziekthema “Let’s Get Loud!” kregen de jongenswelpen op de eerste dag onverwachts bezoek van een manager van de band “The Crazy Cubs.” Ze vertelde dat ze per ongeluk hun usb-stick had verzonden naar Poortugaal in plaats van de geplande locatie, Portugal.

Gedurende de week hebben we geholpen met de zoektocht naar de usb-stick, deze uiteindelijk teruggegeven aan de band en ontdekten we dat de persoon die zich voordeed als de manager eigenlijk nep was. Daarom smeedden we plannen om de usb-stick terug te krijgen en deze naar de juiste manager te sturen, wat uiteindelijk ook lukte. Met een week vol avonturen en een bezoek aan een Klimpark kunnen we terugkijken op een mooi zomerkamp.


WSJ Zuid-Korea

De Wereld Scouting Jamboree wordt eens in de 4 jaar gehouden. Op de WereldJamboree komen scouts uit alle landen op de wereld bij elkaar. Zo ontmoeten 40.000 scouts elkaar op één plek. In 2023 werd de Wereld Jamboree in Zuid-Korea gehouden. Ook veel leden van Manitoba waren hier aanwezig. Van de gidsen: Astrid, Amélie, Willemijn en Sandra. Van de Verkenners: Bauke. Van de Sherrows: Frédèrique, Jaya, Juul, Sietse, Lucas en Casper. En Elske (bisonstam) was mee als IST-er.

Zoals altijd is een Wereld Jamboree een echte belevenis, waar je veel mensen uit andere landen kan ontmoeten op bv de Culture Day. De deelnemers van deze editie kregen extra avonturen te verduren. Voor aanvang van het kamp had het erg veel geregend waardoor een deel van het kampterrein onder water had gestaan, tijdens de eerste dagen was het ontzettend warm (zo’n 38 graden) en vervolgens kwam er een orkaan aan waardoor het hele Wereld Jamboree terrein werd ontruimd en alle 40.000 scouts onder werden gebracht in de hoofdstad Seoul in universiteits campussen, onderkomens bij grote bedrijven zoals Hyundai en ook bij een brandweer opleidingscentrum. Wat een organisatie en belevenis voor de deelnemers. Gelukkig kon de afsluiting weer gezamenlijk plaatsvinden in een enorm stadion in Seoul.

Over 4 jaar wordt in 2027 de Wereld Jamboree gehouden bij Gdansk in Polen. Als deelnemer moet je tussen de 14 en 18 jaar zijn. Ben je ouder? Dan kan je als IST-er mee.


De Beukenstam

De Beukenstam bestaat 5 jaar. In English James Bond 005-style reisden zij naar Ommen om daar…

  • …uitgedaagd te worden in het bos op een mountainbike en in een kano tijdens onweer (don’t try this at home).
  • …verwend te worden met met een full English breakfast, pizza uit de pizzaoven, cocktails uit onze eigen bar en dagelijks ijsjes van Ekkelenkamp.
  • …de pauwen te lokken en te verjagen.
  • …cricket, mölkky en een spel met een opblaasband in Zwolle te spelen.
  • …zowel de hitte als de regen te trotseren.
  • …het vuur flink op te stoken toen het stookverbod werd opgeheven en eindelijk het vuur aan mocht.

Toen was alles compleet… terugdenkend aan Ommen… is het al weer zomer?


Met dank aan de bijdragen van: Lauren, Ivette, Max, Pytha, Guy, Rik, Sebastiaan, Bo.