Over Manitoba

Scoutinggroep Manitoba bestaat in 2020 75 jaar! Elke zaterdag hebben zo’n 130 jongens en meisjes tussen de 5 en 18 jaar een leuke, uitdagende en sportieve vrijetijdsbesteding. We hebben een fantastisch gebouw aan de Dodeweg in Leusden, aan de rand van het bos, met een geweldige zandvlakte erachter voor allerlei spellen, een riante kampvuurkuil en een prachtige grote keuken, waar we met een hele speltak kunnen koken.

We zijn een informele groep met veel gezelligheid. Daarbij kennen we allerlei ceremonies, zoals het hijsen van de vlag, de eed en ons groepslied. Wel vaak met een twist, maar dat merk je vanzelf wel.

De scoutingactiviteiten zijn heel divers, en natuurlijk afhankelijk van de leeftijd. We zijn met alle leeftijden heel veel buiten, in de natuur. De jongsten doen dat nog vaak vanuit een Scouting gebouw, de oudere jeugdleden gaan meestal kamperen. De oudsten hebben genoeg aan een hangmat, een paar touwen en een zeiltje (en een paar bomen, maar die zijn er altijd wel 😉 )

We vinden het leuk om een vuurtje te stoken, waar we liefst dan ook boven koken. We zingen liedjes bij het kampvuur, bouwen boomhutten (in het groot), bedenken en spelen allerlei spellen en ook boogschieten of een speurtocht lopen is onderdeel van het programma.

Bij scouting krijg je de kans om dingen te ervaren en te leren. Om je eigen kwaliteiten te ontdekken en ontwikkelen. Samenwerken en functioneren in een groep. We dagen je uit om af en toe de leiding te nemen, bijvoorbeeld tijdens een spel of een hike. Op die manier werken we toe naar steeds grotere verantwoordelijkheid, zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Wij noemen dat de doorlopende leerlijn.

De meeste van onze vrijwilligers zijn zelf jeugdlid geweest. Scouting is voor velen van hen een manier van leven. Samen activiteiten organiseren voor de kinderen, maar daarna ook gezellig samen optrekken. Gelukkig hebben we ook leiding van buiten, die in ‘t begin misschien minder ervaren is in de echte scoutingactiviteiten, maar juist met een frisse blik bijdraagt en vernieuwt.

De kern van Scouting zit in de speltakken. Elke speltak heeft op zaterdag opkomst en gaat een paar keer per jaar een weekendje kamperen. Behalve de jongsten gaan alle jeugdleden in de eerste week van de grote vakantie een week lang op zomerkamp. Hier werken we natuurlijk gedurende het jaar naartoe.

De kracht van onze groep zit wel in de samenhang. Zo organiseren we als groep regelmatig groepsactiviteiten. Soms op de eigen locatie, soms ergens anders. En één keer per jaar gaat de leiding voor een cursusweekend zelfs helemaal weg (ScoutIn, leidingweekend).

Over Scouting Manitoba

In 2020 bestond Scouting Manitoba 75 jaar! En dat is nog maar het begin. We zijn een informele en gezellige groep.
Daarbij kennen we allerlei ceremonies, zoals het hijsen van de vlag, de eed en ons groepslied.
Wel vaak met een twist, maar dat merk je vanzelf wel. De scoutingactiviteiten die wij ondernemen zijn divers en spelen zich vooral buiten af.

Scoutinggebouw huren

Midden in het bos, tussen Amersfoort en Leusden, ligt het prachtige clubhuis van onze scoutinggroep. Het heeft een heerlijke nieuwe kampvuurkuil en biedt plaats aan groepen tot vijftig personen. Het gebouw wordt vaak verhuurd aan (sport)verenigingen en scholen, voor kampen, overnachtingen en andere meerdaagse bijeenkomsten.

Lid worden van Scouting

Scouting is een te gekke bezigheid voor jong en oud vanaf 5 jaar. De scouting-activiteiten zijn heel divers en natuurlijk afhankelijk van de leeftijd. We zijn met alle leeftijden veel buiten, in de natuur. We vinden het leuk om een vuurtje te stoken, waar we dan ook op koken. We bouwen grote boomhutten, doen aan boogschieten of lopen een speurtocht.