Groepsweekend

Traditiegetrouw start het scoutingseizoen bij Manitoba met een groepsweekend. Dat betekent dat iedereen die bij onze groep staat ingeschreven, dus alle jeugdleden en alle vrijwilligers, een weekend gaat kamperen. Het weekend wordt meestal georganiseerd door een man of vijf en staat garant voor een hoop spel en spektakel.

Natuurlijk wordt er geslapen in tenten, die op vrijdag al worden opgezet door leiding en andere vrijwilligers. De jeugdleden komen zaterdagochtend. Niet als scout, maar in kleren die passen bij het thema. We hebben thema’s gehad zoals ‘Peter Pan’, ‘Vikingen’ en de Ouder Grieken en Romeinen.

Na de opening van het weekend, vliegen alle oudste kinderen over. Dat betekent dat de kinderen die te oud zijn geworden voor hun leeftijdsgroep, doorgaan naar de volgende groep (speltak). Dat overvliegen is een moment waar de hele groep bij betrokken is en gebeurt altijd op een bijzondere manier, meestal passend binnen het Thema.

In de middag wordt er een groot spel gespeeld en als de kookstaf het eten klaar heeft, schuift iedereen met zijn bord, mok en bestek op een groot zeil (dat is de ‘tafel’). Na het eten en de afwas is het tijd voor kampvuur met natuurlijk het groepslied en chocolademelk met ontbijtkoek. Als de jongste kinderen naar bed zijn, begint het avondspel.

Zondagochtend pakt iedereen zijn matje en slaapzak weer in en spelen we nog een gezamenlijk spel en natuurlijk wordt er tijdens weekend regelmatig een potje ‘Hollandse Leeuwen’ gespeeld. Hierbij moet je op commando proberen het veld over te steken, zonder gepakt te worden. Als je voeten van de vloer zijn geweest, ben je erbij en moet je ook in het midden staan en anderen vangen. Degene die het langst overblijft heeft gewonnen.

Het weekend wordt gezamenlijk afgesloten en dan gaan alle jeugdleden weer naar huis. De leiding en andere vrijwilligers nog niet. Zij gaan naar het clubhuis om alle tenten en spelmateriaal op te ruimen. Met een beetje geluk is het droog gebleven, zo niet, dan moeten alle tenten en touwen worden uitgehangen en een week later worden opgeruimd.

Foto’s groepsweekend 2019

Over Scouting Manitoba

In 2020 bestond Scouting Manitoba 75 jaar! En dat is nog maar het begin. We zijn een informele en gezellige groep.
Daarbij kennen we allerlei ceremonies, zoals het hijsen van de vlag, de eed en ons groepslied.
Wel vaak met een twist, maar dat merk je vanzelf wel. De scoutingactiviteiten die wij ondernemen zijn divers en spelen zich vooral buiten af.

Scoutinggebouw huren

Midden in het bos, tussen Amersfoort en Leusden, ligt het prachtige clubhuis van onze scoutinggroep. Het heeft een heerlijke nieuwe kampvuurkuil en biedt plaats aan groepen tot vijftig personen. Het gebouw wordt vaak verhuurd aan (sport)verenigingen en scholen, voor kampen, overnachtingen en andere meerdaagse bijeenkomsten.

Lid worden van Scouting

Scouting is een te gekke bezigheid voor jong en oud vanaf 5 jaar. De scouting-activiteiten zijn heel divers en natuurlijk afhankelijk van de leeftijd. We zijn met alle leeftijden veel buiten, in de natuur. We vinden het leuk om een vuurtje te stoken, waar we dan ook op koken. We bouwen grote boomhutten, doen aan boogschieten of lopen een speurtocht.