Groepsweekend

Geplaatst op door

Traditiegetrouw start het scoutingseizoen bij Manitoba met een groepsweekend. Dat betekent dat iedereen die bij onze groep staat ingeschreven, dus alle jeugdleden en alle vrijwilligers, een weekend gaat kamperen. Het weekend wordt meestal georganiseerd door een man of vijf en staat garant voor een hoop spel en spektakel.

Natuurlijk wordt er geslapen in tenten, die op vrijdag al worden opgezet door leiding en andere vrijwilligers. De jeugdleden komen zaterdagochtend. Niet als scout, maar in kleren die passen bij het thema. In 2015 was het thema ‘Vikingen’ en waren spellen en kleding in dat thema. In 2017 is het thema Oude Grieken en Romeinen. Bekijk hier de infobrief voor leden over groepsweekend 2018.

Na de opening van het weekend, vliegen alle oudste kinderen over. Dat betekent dat de kinderen die te oud zijn geworden voor hun leeftijdsgroep, doorgaan naar de volgende groep (speltak). Dat overvliegen is een moment waar de hele groep bij betrokken is en gebeurt altijd op een bijzondere manier. Bijvoorbeeld met een kabelbaan of het afleggen van een parcours. In 2015 voeren ze over met een echt Manitoba Viking schipIMG_9917

In de middag wordt er een groot spel gespeeld en als de kookstaf het eten klaar heeft, schuift iedereen met zijn bord, mok en bestek op een groot zeil (dat is de ‘tafel’). Na het eten en de afwas is het tijd voor kampvuur met natuurlijk het groepslied en chocolademelk met ontbijtkoek. Als de jongste kinderen naar bed zijn, begint het avondspel.

Zondagochtend pakt iedereen zijn 10624832_715205395225724_8168453086779465434_nmatje en slaapzak weer in en spelen we nog een gezamenlijk spel en natuurlijk wordt er tijdens weekend regelmatig een potje ‘Hollandse Leeuwen’ gespeeld. Hierbij moet je op commando proberen het veld over te steken, zonder gepakt te worden. Als je voeten van de vloer zijn geweest, ben je erbij en moet je ook in het midden staan en anderen vangen. Degene die het langst overblijft heeft gewonnen.

Het weekend wordt gezamenlijk afgesloten en dan gaan alle jeugdleden weer naar huis. De leiding en andere vrijwilligers nog niet. Zij gaan naar het clubhuis om alle tenten en spelmateriaal op te ruimen. Met een beetje geluk is het droog gebleven, zo niet, dan moeten alle tenten en touwen worden uitgehangen en een week later worden opgeruimd.

Foto’s groepsweekend 2015