Installatie

Ben je nieuw bij de groep, nieuw in een speltak, of heb je een nieuwe functie, dan vieren we dat bij Manitoba. En we maken het officieel, door je te ‘installeren’.

Nieuwe leden

Als je nieuw bent op scouting, mag je eerst een paar keer vrijblijvend komen kijken. Heb je besloten dat je lid wilt worden? Dan schaf je een scoutfit (uniform blouse) en groepsdas aan bij de scoutshop. Elke scoutinggroep heeft een eigen groepsdas. Die van ons heeft een schotse ruit van de clan MacLeod. Het uniform wordt gecompleteerd met een blauwe broek.
Elke leeftijdsgroep heeft zijn eigen kleur uniform:

  • Bevers (5-7 jr): rood
  • Welpen (7-11 jr): groen
  • Scouts (11-15 jr): beige
  • Sherrows (15-18 jr), stam (18-23 jr) en bestuur: brique

Tip: je kunt aan de leiding vragen of zij nog 2e hands uniformen hebben. Weet je niet welke maat je hebt? Vraag dan eens aan een ander lid of je even mag passen.

Nieuw bij de speltak of een nieuwe functie

Ook als je overgevlogen bent naar de volgende speltak of als je een (nieuwe) functie hebt gekregen, wordt je opnieuw geïnstalleerd. Bijvoorbeeld als leider of assistent van een groepje leden.

  • jongenswelpen noemen dit gids en helper
  • meisjeswelpen noemen het nestleidster en helpster
  • gidsen noemen het rondeleidster en assistent rondeleidster
  • verkenners noemen het patrouilleleider en assistent patrouilleleider

Hoe het werkt

De installatie vindt meestal eind oktober of begin november plaats, wanneer alle nieuwe kinderen besloten hebben of ze lid willen worden, en de leiding heeft kunnen zien wie aan het hoofd van de subgroepjes komen te staan. Je leest in de programma planning die je van je leiding krijgt, wanneer en hoe laat de installatie is.

We installeren meestal aan het begin of eind van de opkomst, bij de vlaggenmast. Samen met de andere kinderen uit je groepje die geïnstalleerd worden, roept de leiding je naar voren. Je geeft de leiding een (linker!) hand en legt je rechterhand op de groepsvlag. Vervolgens zeg je de belofte na. Je mag hem natuurlijk ook uit je hoofd zeggen. Je krijgt van de leiding je insignes voor op je uniform en een Manitoba-dasring. Het naambandje, de groepsbadge, regiobadge en het installatieteken van scouting Nederland krijg je maar één keer. Bij elke speltak krijg je een nieuw speltakteken. Kijk hier als je wilt weten welk insigne waar hoort.

Vlieg je over, en geef je je oude scoutingblouse door aan iemand van Manitoba? Laat dan alle insignes erop zitten en vertel aan de leiding dat je je blouse doorgegeven hebt. Jij krijgt dan nieuwe insignes, in plaats van het nieuwe lid dat jouw blouse overnam.

Tip: schrijf je naam in je das, dasring en je scoutfit. Maak je dasring vast aan je das met een (haar)elastiekje of veiligheidsspeld.

Over Scouting Manitoba

In 2020 bestond Scouting Manitoba 75 jaar! En dat is nog maar het begin. We zijn een informele en gezellige groep.
Daarbij kennen we allerlei ceremonies, zoals het hijsen van de vlag, de eed en ons groepslied.
Wel vaak met een twist, maar dat merk je vanzelf wel. De scoutingactiviteiten die wij ondernemen zijn divers en spelen zich vooral buiten af.

Scoutinggebouw huren

Midden in het bos, tussen Amersfoort en Leusden, ligt het prachtige clubhuis van onze scoutinggroep. Het heeft een heerlijke nieuwe kampvuurkuil en biedt plaats aan groepen tot vijftig personen. Het gebouw wordt vaak verhuurd aan (sport)verenigingen en scholen, voor kampen, overnachtingen en andere meerdaagse bijeenkomsten.

Lid worden van Scouting

Scouting is een te gekke bezigheid voor jong en oud vanaf 5 jaar. De scouting-activiteiten zijn heel divers en natuurlijk afhankelijk van de leeftijd. We zijn met alle leeftijden veel buiten, in de natuur. We vinden het leuk om een vuurtje te stoken, waar we dan ook op koken. We bouwen grote boomhutten, doen aan boogschieten of lopen een speurtocht.