In 2005 bestaan we 60 jaar

Financieel blijkt het jaar 2002 negatief te zijn uitgepakt.  Het nadelig saldo is ongeveer 3000 gulden. Maar dat is logisch gezien de enorme investeringen in de brandveiligheid.  Op 5 maart 2003 vertrekt Harm Jaap Roetman uit het Dagelijks Bestuur. Peter Luitjens vertrekt in september 2003 uit het dagelijks bestuur. Ook hij blijft vanaf die tijd actief: in het materiaalbeheer én bij het organiseren van Jamborees e.d.

Het groepsweekend in Nunspeet vindt plaats in een omgeving waar de HIT plaatsvindt, namelijk Het Zwarte Veldje.

Direct in 2004 verschijnt er weer een. Daarin de aankondiging van Nationale Jamboree in de zomermaanden van augustus. Dat is een grandioos succes. De Nationale Jamboree in augustus 2004 in Boxtel is voor alle deelnemers een grandioos succes. Alle leiding en het bestuur – op een enkele uitzondering – is mee

In het begin van 2004 is het duidelijk dat een groepszomerkamp in het jubileumjaar 2005 er niet in zit. Dat was wel het voorstel maar om uiteenlopende reden is dat niet doorgegaan. Uiteindelijk zal dat uitmonden in een groepsweekend in september 2005 met de ouders erbij.

2004 is ook het jaar waar de plannen voor het vervangen van het dak centraal staan, maar er is meer dan dat. In mei 2004 wordt er binnen de groepsraad met de brains gestormd over de uitbreiding van ons gebouw. Dat zelfde doet het dagelijks bestuur ook. Belangrijker dan de plannen zelf is hoe we de plannen ook kunnen verwezenlijken. Het verwerven van fondsen en kennis van buitenaf is vanaf halverwege 2004 voor het DB het belangrijkste doel. De politiek moet bewerkt worden, de bedrijven in Leusden moeten benaderd worden, eveneens de service-clubs en natuurlijk de bevolking zelf. Er komt een extra clubje mensen, Dirk Jan Bleijerveld, Rimmert Mulder en Martijn van der Jagt die als sponsorgroep heel nuttig werk verricht bij het uitzoeken van mogelijkheden op dat gebied.

Op 6 november 2004 bezoekt de Leusdense gemeenteraad ons gebouw en terrein. Ze krijgen van het DB een presentatie voorgezet. De lokale pers pikt het ook leuk op.De harde realiteit is evenwel dat de regels gewoon voor iedereen gelden en dus ook voor Manitoba. De brandmeldinstallatie en de permanente melding zitten er bijvoorbeeld niet omdat we zelf met scouting bezig zijn, maar omdat we ons gebouw verhuren en nachtverblijf bieden. Als we dat niet zouden doen zou het allemaal wat gemakkelijker zijn. Maar duur is het allemaal wel!!!

O ja, als je het krantenartikel nog eens beziet dan zie in je aan de rechterkant de naam Linda Morelisse. prijken. Ze was welpenleidster in 74-76!! Dat is wel ontzettend toeval.

In 2005 gebeuren er heel veel dingen bij de groep. Het is het jaar waar we 60 jarig bestaan vieren. Het moet gezegd worden. Van alle jaren waarin we zoveel jaar bestaan is dit er één met veel speciale activiteiten. Maar om het groepsweekend in Baarn in 1995 te overtreffen – menigeen die dit leest en toen lid was zal het beamen met de show daar in de kampvuurkuil in Baarn – moet je van goeden huize te komen. Het groepsleiderschap wordt in 2005 verder vormgegeven door Henriëtte Nanninga en bij de verkennerleiding zien we tot ieders genoegen weer een vrouwelijke leider opduiken, Chratiana Zonnenberg, moeder van een welp. Volgens het verslag van de kleine groepsraad vindt ze het er erg gezellig en leuk.

Op 26 februari 2005 komt de burgemeester van Leusden met vrouw en kinderen op bezoek om eens bij ons te kijken en dat is een prachtige kans om de gemeente te overtuigen van onze problemen – zie 2004 – waaronder de uitbreidingsplannen, de hoge bedragen van de OZB en leges, de brandmelding. Ook wethouder Keijzer wordt benaderd.

Omdat de gemeente Amersfoort het gebied achter het Zandpad  tot aan het Hazewater – de ouderen herinneren het Zilvermeertje nog goed!! – aan het herinrichten is is het nu een kale vlakte en is Rusthof erg zichtbaar geworden. Het DB vindt dat een aanplanting bij Rusthof zinvol is. De gemeente Amersfoort is eigenaar, die wil men benaderen. Dat gebeurt dan ook.

Op het AB van 18 maart 2005 wordt besloten om ons gebouw 4 meter naar voren toe uit te breiden en het stuk naast de ingang ook dicht te bouwen inclusief het vernieuwen van het dak. Vanaf dat moment gaat het DB en de sponsorclub aan de slag om met een goed uitwerkingsplan te komen en een financieringsplan.

Eind maart trek ik me terug uit het bestuur, waarmee een eind is gekomen aan ruim 30 jaar besturen in het stichtingsbestuur.

Op 9 april 2005  gaat de groep een dag uit naar Burger Bush. Ook dat is een succes. Een opname daarvan mag natuurlijk niet ontbreken

Op 23 april 2005 is er naast alle jubileum activiteiten ook nog een groepshike. Links daarvan een opname. Op 18 juni is er het grote jubileumfeest. Er zijn bandjes die optreden en er is veel te doen op ons terrein. Op de foto een band in uitvoering. Helaas is juni een maand met heel veel activiteiten in de omgeving, dus blijft de belangstelling achter. Iedereen vond het leuk, maar de penningmeester heeft wel de opdracht om iets te gaan doen met de kosten!!!

In 2005 waren er nog twee leuke activiteiten. De boerenkool leverde een uiterst leuke sfeerplaatje op. Maar we hadden ook nog een vossenjacht.

Op 10 en 11 september 2005 is er de Manitoba-Jamboree in Dronten. En op 1 oktober 2005 is er een grootse reunië. Daarvan een aantal beelden tot slot van dit hoofdstuk.

Jeanette Ruitenberg, Jan Pruis, Joke Rikkers (Arisz), Hans Daale, Leo Kruiskamp en Ivor Lammerink. Zittend Gerrit Ruitenberg en Jan Abercrombie

 

 

 

 

 

En tot slot de aanwezige leden van de Vossen patrouille. De enige patrouille die al bij de oprichting bestond!

 

Terug naar hoofdstuk 9

Verder naar hoofdstuk 11

Over Scouting Manitoba

In 2020 bestond Scouting Manitoba 75 jaar! En dat is nog maar het begin. We zijn een informele en gezellige groep.
Daarbij kennen we allerlei ceremonies, zoals het hijsen van de vlag, de eed en ons groepslied.
Wel vaak met een twist, maar dat merk je vanzelf wel. De scoutingactiviteiten die wij ondernemen zijn divers en spelen zich vooral buiten af.

Scoutinggebouw huren

Midden in het bos, tussen Amersfoort en Leusden, ligt het prachtige clubhuis van onze scoutinggroep. Het heeft een heerlijke nieuwe kampvuurkuil en biedt plaats aan groepen tot vijftig personen. Het gebouw wordt vaak verhuurd aan (sport)verenigingen en scholen, voor kampen, overnachtingen en andere meerdaagse bijeenkomsten.

Lid worden van Scouting

Scouting is een te gekke bezigheid voor jong en oud vanaf 5 jaar. De scouting-activiteiten zijn heel divers en natuurlijk afhankelijk van de leeftijd. We zijn met alle leeftijden veel buiten, in de natuur. We vinden het leuk om een vuurtje te stoken, waar we dan ook op koken. We bouwen grote boomhutten, doen aan boogschieten of lopen een speurtocht.