Verslag wijnproeverij

Let op: bestellen kan tot en met 30 november!

Ook dit jaar kunnen we weer terugkijken op een bijzondere, maar vooral geslaagde bier- en wijnactie. Anders dan voorgaande jaren hebben we de proeverijen volledig digitaal gedaan. Dit vergde wat meer én een andere soort voorbereiding, maar 1 ding is zeker: Dankzij alle hulptroepen op verschillende locaties is het groepsgevoel van Manitoba weer helemaal op niveau!

Thuis kregen de deelnemers een 9-tal mooie 1-persoons flesjes geleverd met een aantal bijpassende hapjes. Alle credits gaan hiervoor naar Jolanda.

Dit jaar hadden we ook een commissie ‘aankleding’, want sfeer is natuurlijk ook erg belangrijk. We gingen dit jaar voor een ‘huiskamer-thema’, we kunnen niet anders dan concluderen dat dát is gelukt!

Voor wie nog eens wil nagenieten, of nog even sfeer wilt proeven, hieronder volgt een mooie samenvatting van de avond:

Ook dit jaar zijn de wijnen afkomstig van Henri Bloem, maar met uiteraard weer nieuwe smaken om van te proeven en over te leren.Michel zorgde voor een mooie presentatie om ons allen (>40 personen) door de wijnen te leiden met een mooie duidelijke uitleg en funfact bij elke wijn.

We begonnen met de ‘Tariquet – Cotes de Cascogne selection een frisse, droge witte wijn uit Frankrijk. Smaken van citrus, bloesem en een zuurtje werden erin herkend. Algemeen oordeel is dat deze lekker wegdrinkt, toegankelijk is, maar wel voor de liefhebbers van droge witte wijn is.

Vervolgens werd de Kendermann – Riesling Kabinett geopend. Zoals een Riesling al doet verwachten, is het een mooie licht zoete wijn. Om die zoetheid nog meer naar boven te halen, werd er een klein hapje bij geserveerd met o.a. zuurkool. Anderen opperde ook dat deze wijn goed samengaat met fruit en/of chocolade, kortom: voor de zoete witte wijnliefhebber, zit je hier goed!

Als 3e witte wijn hadden we de ‘Domain de Caillaubert – Chardonnay/Sauvignon op de lijst. Een bijzondere wijn die als erg toegankelijk werd omschreven in de proeverij, ook werd meerdere keren gezegd dat de wijn een heerlijke geur heeft; meloen, mango, passievrucht, allemaal vruchten werden genoemd. Ook de smaak viel goed en bleef lekker in de mond hangen! Het bijzondere van deze wijn is dat zowel liefhebbers van Chardonnay als Sauvignon hier goed zitten. Als deze echt koud wordt gedronken is het vooral de Sauvignon die de boventoon voert, als de wijn iets warmer wordt komt de Chardonnay mooi door, oftewel een feest voor de smaakpapillen! Één van de favorieten van de avond!

Als laatste witte wijn sloten we af met de Bodegas Mocen – Sauvignon blanc. We waren echt fan van deze wijn vorig jaar tijdens de proeverij. Overigens waren wij niet de enige, deze wijn is vorig jaar veel verkocht. We konden niet anders dan ‘m ook dit jaar weer aan te bieden. En wat bleek, dit wijnjaar (2019) kwam de smaak nóg meer ten goede dan vorig jaar.
Reacties waren veelal: ‘goede geur, veel soorten geuren’. De smaak werd nog mooier omschreven, uitbundig, vruchten, zelfs onstuimig werd genoemd in de meest positieve zin. De wijn past erg goed bij visgerechten! Kortom, het was de favoriet onder de witte wijnen dit jaar tijdens de proeverij.

De 1e rode wijn was La Purisima – Estio Tinto, een zeer toegankelijke, lichte, rode wijn, met een wat droge afdronk die erg  goed reageert op eten. Andere reacties waren dat het een soepele en erg meegaande wijn is, die een heerlijke geur heeft. De conclusie was dat de wijn een goede prijs-kwaliteitsverhouding heeft.

Uiteraard kon een biologische wijn natuurlijk niet ontbreken op de lijst. Dit jaar is dat de Domaine de Dionysos – la Cigalette geworden. Een rode wijn uit Frankrijk, vernoemd naar Dionysos – god van de wijn. De reacties over het algemeen waren dat de wijn een mooie volle geur heeft, fruitig smaakt met een wat droge afdronk. Mooie prijs-kwaliteitsverhouding voor een bio-wijn.

Vervolgens zijn we afgereisd naar Italië, Puglia om precies te zijn. We proefde als 7e wijn de Schola Sarmenti – Tempo al Vino Negroamaro selection’. Deze lokte veel positieve reacties uit! De wijn wordt omschreven als een krachtige, zoete geur, hinten van drop en donker fruit en rozijnen werden genoemd. Maar wel erg zacht van smaak. Daarnaast reageert deze wijn heel goed op eten en is het advies dan ook om hem te drinken bij het eten. Tijdens de proeverij werd ervaren dat de wijn dan nog zachter van smaak werd. De conclusie was dat de prijs/kwaliteitsverhouding ´buitengewoon´ was. Een echte favoriet dit jaar.

Wij waren dan ook zo onder de indruk van dit wijnhuis, dat we als laatste rode wijn zijn afgesloten met nog een wijn van dat huis. Namelijk de; Schola Sarmenti – Nerio ReservaDeze werd omschreven met termen als ‘uitbundig’, ‘goed’ en zelfs ‘ fantastisch’, daarnaast werd genoemd dat de wijn mooi gebalanceerd is. Door de hout lagering is hij Iets droger/stroever dan de voorganger. Deze wijn is een aanraden voor de liefhebber van een krachtige rode wijn. Ook hier werd gezegd dat de prijs/kwaliteitverhouding ‘zeer goed’ is. Kortom, een mooie wijn voor bij een (kerst) maaltijd.

Als afsluiter hadden we de Bodegas Málaga Virgin – Moscatel Reserva Familia niet alleen een favoriet van vorig jaar, maar ook dit jaar! Een heerlijk zoete, amberkleurige, stroperige dessertwijn. Waarbij je zelfs bij de kleinste slokjes al een intense smaakbeleving hebt. Rozijnen wordt veelal genoemd in zowel de geur als smaak. De dessertwijn combineert goed bij bijvoorbeeld een mooi afsluitend kaasplankje, of een wat hartig zoet hapje.

Wij sloten af met een hapje van koekje, met chocola, pudding, dronken rozijnen en noten.

Wat hebben we toch weer enorm genoten!